Egy olyan speciális anyagról van szó, amely az idegrendszer által feldolgozott ingerületre adja meg a végrehajtási választ. Beszélhetünk belső és külső elválasztású mirigyekről. Boldogságunk és jóllétünk legfontosabb hormonjainak termelése a belső elválasztású, vagyis az endokrin mirigyekhez kötődik. A hormonális rendszer a kémiai anyagai révén üzenetet küld a szerveinknek, amelyek fokozzák, vagy megváltoztatják működésük, anyagcsere-folyamataik bizonyos jellemzőit.
ENDORFIN
Az endorfin a test saját morfiuma. Gyűjtőfogalom, amely az opioid peptidek fehérjemolekuláit jelöli, melyek mind-mind endogén módon termelődnek a szervezetünkben. A dopaminhoz hasonlóan, neurotranszmitteri szerepet tölt be – kémiai információt szállít és szintén a központi idegrendszerben termelődik. Az endorfin hatása jóval hosszabb intervallumú, mint a dopaminé, mert akár 12 óráig is eltarthat. Az endorfin csökkenti, vagy akár ideiglenesen meg is szüntetheti a fájdalomérzetet, fokozza az erőnlétet, mindeközben boldogságlöketet ad.
Bizonyos endorfinok szabadulnak fel az orgazmus következtében,az endorfinkiválasztás miatt pulzusszámunk megnő, szívverésünk felgyorsul, erősen izzadni kezdünk.Bár az endorfintermelődés által kiváltott gyönyör a kábítószeres élvezethez hasonló, fontos különbség, hogy előbbi mindig optimális mértékben áll rendelkezésre.
SZEROTONIN
A szerotonin egy monoamin (antidepresszáns) neurotranszmitter. A központi idegrendszeren kívül a gyomor- és bélrendszer enterokromaffin (gyulladást okozó anyagok receptor) sejtjei állítják elő. Atriptophan-aminoacid aminosav változik át szerotoninná, enzimek hatására. Az aminosav termelését leginkább diétával növelhetjük, illetve olyan ételek fogyasztásával, mint a mogyoró, sajt, hal, tészta, valamint vöröshúsok.
A szerotonin egy hangulatszabályozó vegyület. Nem a boldogságunk függ tőle, hanem a hangulatunk. Ha megfelelő mennyiségű van a szervezetben belőle, akkor a közérzet megfelelő, vagy az átlagosnál kicsit jobb. Ha nincs, akkor pedig szomorú és lehangolt emberekké válunk. Szerotonin akkor szabadul fel, amikor pszichiátriai értelemben fontosnak, büszkének érezzük magunkat, vagy valakinek szüksége van ránk. Szintén ilyen helyzet, amikor megköszönnek nekünk valamit, vagy olyan eredményt értünk el, amiért tényleg meg kellett dolgoznunk.
OXITOCIN
Az oxitocin a másokhoz való kötődésünk és vonzódásunk fontos eleme, valamint az elégedettség érzésének is kiváltója. Továbbá felerősíti az érzelmekre való pontosabb emlékezést. A közösségi médiaplatformok előretörésével kiderült, hogy ez a kötődés távolról is működik, azaz nem kell személyesen találkoznunk szerettünkkel az oxitocintermelésünk beindításához. Ezentúl javítja az alvásminőséget, ami visszahatva rendkívül kedvező hatásokat okoz a biopszichoszociális rendszerünk egészének. Általában csak a pozitív hatásairól szól a fáma, ugyanakkor az oxitocin hajlamos felerősíteni az ellenszenvet és a haragot is.
DOPAMIN
A dopamin számos létfontosságú neurológiai és kognitív funkció működtetéséért felel. Csúcsszerepe van a tanulásban, az érzelmi felfokozottságban és a testmozgásban.
A dopaminszint megnövekedésével az erek kitágulnak, tovább fokozva az oxigén- és a további dopaminellátást.
A túl sok prolaktin fokozza a depressziót, valamint csökkenti a libidót, impotenciát okozhat és indokolatlanul indíthatja meg a tejelválasztást. A nemi életben a dopamin felelős a vágyért, míg a prolaktin a kielégülést követő érzetért.
A dopamin elég gyorsan, egy nap alatt, kiválasztódik, és a vizelettel távozik a szervezetből. A túl alacsony vagy túl magas szint miatt a depresszión kívül, megfigyelhetünk étvágybeli változásokat, édes íz iránti sóvárgást, de jellemzőek az agresszivitásra való hajlam és a dühkitörések is.
Fontos a rendszeres mozgás, játék, érzelmi élet, relaxációs meditáció és elegendő alvás. Dopaminnövelő élelemforrások a mandula, avokádó, banán, tejtermékek, limabab, tökmag és a szezámmag. Azok az ételek, melyek antioxidánsban gazdagok, mint a gyümölcsök és zöldségek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése